Räven och tomten

Räven och tomtenNatten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten. Och hönorna – nu får de se upp! Men tomten blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten som barnen satt ut.

Från Rabén & Sjögren fick jag denna bok som en vacker julklapp. Det är dubbel-premiär – för första gången illustrerar nu Eva Eriksson en text av Astrid Lindgren. Och för första gången publiceras Astrid Lindgrens Räven och tomten i Sverige. På 1960-talet skrev Astrid Lindgren ett par texter baserade på andra diktverk. En av dem var Tomten som gavs ut för några år sedan med text av Astrid Lindgren och illustrationer av Kitty Crowther. En annan text var Astrids tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten och det är alltså den som nu ges ut av Rabén & Sjögren.

Det är en nästan magisk bok. Eva Erikssons enastående bilder fyllda med julstämning och så Astrids lite poetiska text om räven som smyger runt ute på landet i närheten av människornas hus, och tomten som vakar över gård och djur. Tillsammans blev detta en underbar julbok i klassisk tappning med maximal julkänsla. En härlig allåldersbok dessutom, även om den är klassad från 3-6 år så passar den verkligen hela familjen. En bok att läsa om och om igen och förstås att återkomma till jul efter jul.