Tre bilderböcker som passar äggstra bra i påsk

Här är tre bilderböcker som passar lite äggstra bra som läsning tillsammans nu i påskhelgen.

Hönan och ägget   Dinosauriegänget : ägget  Fyra hönor och en tupp

Hönan och ägget är en småbarnsbok av Hanna Albrektson. Den handlar om en höna som värper ett ägg. Bonden vill ha ägget, men det får han inte. Hönan vill ha kvar sitt ägg själv. Hon ruvar på det i lugn och ro och rätt som det är så händer något fantastiskt. Ägget kläcks och ut kommer en kyckling. Tittut!

Detta är en bok i hård kartong som passar fint för de allra minsta barnen. Det är endast några få ord per uppslag. Illustrationerna går i starka färger, de är tydliga, varma, uttrycksfulla och glada. Boken innehåller både dramatik och stora känslor i litet format. En bok som tål att läsas om och om igen. Troligen en kommande favoritbok för de minsta barnen. Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget.

Photo by Barnboksbloggen on April 05, 2021. May be an image of text that says 'SERE TITTUT! TITTUT!'.

Dinosauriegänget – Ägget handlar om de bästa vännerna Rasmus Rex och Tim Troodon. Tidigt en morgon blir Rasmus Rex väckt av Tim Troodon som har en stor nyhet: hans mammas ägg ska snart kläckas. Vännerna tar genvägen genom sumpskogen för att hinna fram i tid, men det var ingen bra idé. Längs vägen hamnar de i både små och stora äventyr. De träffar många andra dinosaurer, några vänliga, andra läskiga. Men väl framme väntar en stor överraskning!

Detta är en bilderbok som vänder sig till alla små dinosauriefantaster. Det är både spännande, roligt och lekfullt. Illustrationerna är färgglada och humoristiska. Längst bak i boken finns fakta om dinosaurerna i sagan. Tycker man om Dinosauriegänget kommer dessutom snart fler bilderböcker i serien. Boken är skriven av Lars Mæhle, illustrerad av Lars Rudebjer och utgiven av Lind & co.

Photo by Barnboksbloggen on April 05, 2021. May be an illustration of text that says 'Och sả pruttade hon. Rasmus höll Rasmushöllförnäsan. för näsan. "Blä!" "Men vi har brÄttom" Tim. "Mammas agg ska kläckas. en bror!" "J”l eller en syster" sa Rasmus. maste iväg, ha det bra!" sa Tim. Detvå tvả vännerna fortsatte...'.

Fyra hönor och en tupp är en klassisk bilderbok som handlar om rättvisa och jämlikhet. I hönsgården bor fyra hönor: en brun, en beige, en blond och en röd. Där bor också en liten tupp. Alla som kommer på besök säger ”åh, vilken snäll liten tupp ni har”. Men i själva verket, när hönorna ska prata med tuppen om rättvisa och jämställdhet, ja då blir reaktionen stark. Tuppen blir som förbytt och hönorna får det allt tuffare.

Det här är en bilderbok skapad av Lena och Olof Landström. Den är rolig, spännande och tänkvärd, allt på samma gång. Illustrationerna är färgglada, humoristiska, lekfulla och samspelar fint med texten. Det finns en del svåra ord i boken, så den funkar bäst att läsa när man har tid för samtal kring det man läser om. Passar utmärkt att läsa inför samtal om rättvisa och om modet att våga säga ifrån och våga ta plats. Boken är utgiven av En bok för alla.

Photo by Barnboksbloggen on April 05, 2021. May be an image of ‎1 person and ‎text that says '‎Pa kursen fick hönorna lära sig allt ۔ de behövde: Styrketräning.‎'‎‎.