Två böcker om Morris

9789163868856      morris-pa-landet

Första boken om Morris kom redan 2002 och sedan dess har det kommit totalt nio böcker om den charmiga hundvalpen Morris. Nu har böckerna kommit i ett nytt format och ingår i den så kallade ekorrserien som Bonnier Carlsen utger. Böckerna är skrivna av Lotta Olsson och illustrerade av Maria Jönsson.

Morris och Griffo handlar om när Morris får träffa sin kusin Griffo. Morris är av en mycket speciell fransk hundras och det finns inte särskilt många hundar som liknar honom. Några finns det förstås, men Morris har aldrig mött någon ännu. Men så en dag säger Morris matte att idag ska vi hälsa på din kusin Griffo. Morris visste inte ens att han hade någon kusin. Griffos husse jobbar på bilverkstad och Griffo får följa med dit varje dag. Nu får Morris både träffa Griffo och se alla bilar. Vilket äventyr!

I Morris på landet åker Morris och matte till Landet. Morris bor i stan och har tidigare aldrig någonsin varit någon annanstans än i stan. Men nu åker de buss och båt och går längs en lång, lång stig, genom en mörk, mörk skog och uppför ett högt, högt berg och så ner igen och där äntligen är Landet. På landet finns det mycket mystiska saker. Som de där svartvita djuren som luktar så konstigt. Kor heter de visst. Vilket äventyr!
Morris är en bedårande liten hundvalp som är lätt att tycka om. Dessa två böcker är den sjätte respektive den sjunde i serien och båda böckerna handlar om att lämna hemmets trygga vrå och bege sig ut på äventyr. Bland de andra böckerna i serien får vi följa Morris och hans relation till matte, men också bland annat följa med Morris till frisören. De teman som böckerna handlar om kan enkelt relateras till ett litet barns liv och därför är igenkänningsfaktorn stor, trots att de olika händelserna är gestaltade ur en hundvalps perspektiv. Illustrationerna är underbart charmiga och uttrycksfulla. Texten är rätt så kort och enkel. Böckerna vänder sig till barn mellan 3-6 år och de rekommenderas varmt.