4x Axel Scheffler

Axel Scheffler är en av mina absoluta favoritillustratörer och har är också en mycket produktiv sådan, vilket förstås är jättekul. Senaste tiden har det dykt upp inte mindre än fyra böcker som han har illustrerat. En har han även skrivit själv och de övriga tre är skrivna av hans ständiga vapendragare Julia Donaldson.

fagelskrammornas-brollopFågelskrämmornas bröllop är en rolig och charmig bilderbok om kärlek. Boken handlar om fågelskrämmorna Ann Katrin Strå och Ben Henrik Hö som blivit förtjusta i varandra och bestämt sig för att gifta sig med varandra. Innan bröllopet kan äga rum är det dock massor av saker som måste ordnas. Bland annat ska blommor fixas och under tiden Ben Henrik Hö ger sig iväg för att leta upp rätt blommor dyker det upp en ny stilig fågelskrämma som fattar tycke för Ann Katrin Strå. Han råkar dessutom sätta eld på åkern. Hur ska det nu gå med bröllopet? Det här är en bilderbok som vänder sig till lite äldre barn, ungefär i åldern 3-6 år. en härlig feelgood-bok på rim som är medryckande och njutbar. Ulf Stark har översatt texten.

kvastresanKvastresan handlar om en häxa som är ute och flyger. I blåsten uppe på kvasten tappar hon än det ena, än det andra. Först flyger hatten av. Häxan flyger ner och letar efter den, men hittar den ingenstans. Men då kommer en hund med hatten. Som tack får hunden åka med på kvasten. Sedan tappade häxan rosetten från sin ena fläta. Hon hittar inte den heller, men det gör en fågel. Även fågeln vill åka med på kvasten. Och sådär fortsätter det. Men till slut går kvasten sönder av all extra tyngd och då faller allihopa ner. Rakt ner i en sumpig å där en elak drake bor. Först vet hon inte hur hon ska kunna fajtas mot den hemska draken, men då kommer alla hennes nya vänner till undsättning. Temat i boken är att många små kan bli starka tillsammans. När draken kommer är boken ganska läskig, men slutet är lyckligt. Den här boken är i pekboksformat med tjocka kartongsidor, men trots detta vänder den sig till äldre barn, 3-6 år och textmängden är som i en vanlig bilderbok. Även här är texten på underbart rim, där Lennart Hellsing har översatt texten. Tyvärr hittar man i boken minst ett ställe där den översatta texten inte överensstämmer med illustrationerna. ”Så grodan tog en lilja och katten tog en sten. Fågeln tog en liten kvist och hunden tog ett ben”. På bilden håller katten i en kotte, inte i en sten. Man har antagligen ändrat texten för att kotte inte rimmar på ben, men det ser inte bra ut när illustrationerna inte stämmer mot texten. Sådant är så tråkigt för det drar ner helhetsintrycket på en annars superhärlig bok.

den-flottaste-jatten-i-stanDen flottaste jätten i stan är också i typiskt pekboksformat, fast den har betydligt mer text än en vanlig pekbok så jag skulle säga att den är mittemellan pekbok och bilderbok. Till skillnad från Kvastresan så är det här också en lugn, mysig och rar saga, så även de yngre barnen kommer att tycka om denna bok. Boken handlar om Georg, den skruttigaste jätten i stan. En dag öppnar en ny klädbutik och Georg bestämmer sig för att köpa nya kläder. Med sin nya garderob blir han den flottaste jätten i stan, men på vägen hem möter han olika djur som behöver hans hjälp. Han tycker att djuren behöver kläderna mer än han själv och till slut står han där med bara sina egna gamla kläder igen. Som tur är så belönar sig snällhet och i slutet av boken uppmärksammar hans vänner honom och tackar honom för hans godhet. Det här är en typisk sägen med poängen att man ska dela med sig och att det lönar sig att vara snäll och hjälpa andra. Den här boken är inte på rim som de andra böckerna. Texten är översatt av Lennart Hellsing. Illustrationerna är som vanligt underbara och alldeles fulla av detaljer värda att notera.

max-och-maja-den-stora-ballongenMax och Maja – Den stora ballongen – är en bilderbok som ingår i en serie om vännerna Max och Maja. Jag har skrivit om flera av de andra böckerna i serien tidigare. Denna bok är både skriven och illustrerad av Axel Scheffler och därmed är inte Julia Donaldson involverad alls. Den här boken har också en ganska tydlig inriktning mot småbarnsbok, även fast den är i bilderboksformat. Boken handlar om Max som fått en ballong. Den är röd och stor och flyger fint. Men så råkar han tappa den och blir jätteledsen. Som tur är får Maja en bra idé. Boken är hög igenkänningsfaktor för de minsta barnen och även fast Max blir väldigt ledsen när han tappar ballongen så är slutet lyckligt. Boken vänder sig till barn mellan 0-2 år. Texten är enkel och illustrationerna uttrycksfulla. De övriga böckerna i serien om Max och Maja är i stort format med vadderat omslag, medan denna är i mindre format, men fortfarande med tunna sidor. Jag har faktiskt ingen aning om varför de bytt format, men jag föredrar nog detta mindre format.

Något som jag tycker är ett stort plus hos de flesta av Donaldson och Schefflers böcker är att de oftast passar för en bred målgrupp. Även om böckerna vänder sig till exempelvis barn mellan 3-6 år kan de oftast passa lika bra för en ettåring som för en åttaåring. Så länge inte illustrationerna är för läskiga, som i Kvastresan, så brukar även de små barnen uppskatta de rimmade berättelserna och de detaljrika illustrationerna. Även äldre barn tycker om de rimmade bilderböckerna som har lite längre texter än småbarnsböckerna om Max och Maja. De rimmade bilderböckerna passar ypperligt som högläsningsbok och jag uppskattar att texten och rimmen blir en extra krydda åt oss föräldrar. Det är en hel del humor i texten och dessutom har berättelserna ofta ett bra budskap. Sist men inte minst så uppskattar jag också att dessa böcker räcker länge. Det finns alltid något nytt att upptäcka. Jag gillar verkligen Donaldson och Schefflers böcker och dessa fyra är definitivt inget undantag.