Tvåan

Mamma och pappa och jag. Det här är bra. Så här ska det vara. Men vem är den där stora killen som hoppar upp och sätter sig i vägen i mammas knä? En storebror! Vad gör han här?

Tvåan är en rolig bok om att få syskon som är annorlunda de flesta andra syskonböcker – den är nämligen skriven ur den nyföddas synvinkel! Bokens huvudperson är Ella, en liten, liten bebis som skriker, kissar och drar folk i håret. Och som trivs alldeles utmärkt med tillvaron. Åtminstone ända tills de kommer hem från BB och hon möter storebror Alfred. Han är en ful snorig kille med utstående öron. Åtminstone tror Ella det från början. Så småningom upptäcker hon att en storebror är ganska bra att ha ändå, och han är faktiskt varken ful eller har utstående öron.

Jag gillar Tvåan just för det humoristiska perspektivet. Det faktum att boken är skriven ur den nyföddas synvinkel gör att man kan avdramatisera syskonavundsjukan lite. Det gör också att det blir enklare att prata kring det här med att få syskon och man får chansen att se på det ur ett annat perspektiv.

Tvåan är skriven av Per Nilsson, illustrerad av Emelie Östergren och utgiven av Alfabeta bokförlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.