Vad mina vänner inte vet – Vad min flickvän inte vet

Här är två ungdomsböcker som handlar om samma personer (ett par) och samma story. Eller? Båda böckerna är skrivna av Sonya Sones och utges av Bonnier Carlsen. Vad mina vänner inte vet är den första boken.  Den handlar om Sophie som är kvar i stan när alla bästa kompisar har åkt på semester. Hon har tråkigt och dagarna segar sig fram. Men plösligt händer något, hon träffar skolans ärkenörd Murphy och de börjar prata. Snart är kärleken ett faktum. Men kan man verkligen bli kär i en tönt? Vad ska vännerna säga?

Bok nummer två, Vad min flickvän inte vet, är skriven ur Murphys perspektiv, eller Robin som han egentligen heter. Livet börjar äntligen ljusna för honom. När han är Sophies pojkvän så är han inte längre nörden med stort N. Däremot blir Sophie utfryst av sina vänner och det udda paret kallas för Skönheten och Odjuret. Så får Robin en plats på universitetets konstgrupp och han finner sig tillrätta. Där har han inte längre stämpeln som tönten, utan som en begåvad konstelev. Snart flockar sig tjejerna i klassen runt honom. Men vad ska hans flickvän säga?

Böckerna hör förstås ihop, men ändå inte. De behandlar ett spännande tema och det är roligt att få veta saker och ting ur bådas perspektiv. Språket i boken är också värt att nämna, böckerna är skrivna på prosalyrik, så det känns som att läsa poesi. Båda böckerna går mycket snabbt att läsa, riktiga sträckläsarböcker, och trots att de handlar mycket om relationer och känslor så funkar böckerna perfekt för både killar och tjejer. Ett plus är också att även böckernas omslag visar att de hör ihop.