Farsta fritt fall

Farsta fritt fall har två huvudpersoner. Den ena huvudpersonen är Henrika som precis har flyttat från Lund till Farsta, för att hennes pappa har haft en hjärtinfarkt. Hon lämnar allt i Lund vid flytten, inte minst bästa kompisen som hon verkligen saknar. Hon gör ändå sitt bästa för att passa in i Farsta, men det är inte lätt. Farsta är hårdare än Lund och hon känner sig inte hemma. Den andra huvudpersonen är Mira, en störig tjej som dricker och knarkar. Hon är ledare för ett gäng som gör precis som hon säger. Hon är taskig mot alla människor som visar svaghet. Samtidigt blir hon irriterad på sitt gäng och vill göra något annat med sitt liv. Hemma har hon sin mamma som är periodare.

Dessa till synes helt olika tjejers vägar korsas förstås i boken. Men efter ett tag upptäcker de att de kanske inte är så olika som de tror. Båda har ansvaret för en förälder. Båda vill något annat med sitt liv. Båda är i grunden trasiga tonårstjejer som tar på sig alldeles för mycket ansvar.

Farsta fritt fall är skriven av Ulrika Lidbo som debuterade med Decembergatans hungriga andar förrförra våren. Jag recenserade den boken här. Båda är ungdomsböcker, men jag tycker att Decembergatans hungriga andar var snäppet bättre än Farsta fritt fall. Ulrika Lidbo är en väldigt skicklig författare som verkligen lyckas skildra sina karaktärer så att de blir till människor av kött och blod. Hon har ett riktigt bra språk och båda hennes böcker är väl värda att läsas, och inte bara av ungdomar utan också vuxna.