Värsta brorsan

varsta-brorsanVärsta brorsan handlar om två syskon. Huvudpersonen, Tom, som går i fyran och så hans bror Erik som går i sjuan. De leker alltid tillsammans och tycker om att göra samma saker. De har samma kompisar och åldersskillnaden märks inte särskilt mycket. I alla fall har den inte märkts särskilt mycket förrän nu. När Tom ska börja femman och Erik ska börja i åttan blir glappet mellan brorsorna allt mer tydligt. Erik börjar prata om mopeder och hänger med andra kompisar än tidigare. Snacket om mopeder är framförallt det som oroar Tom. Han kommer ju inte att vara 15 förrän om flera år.

Bokens tema är tydligt. Den handlar om att vara yngst och känna sig arg över att vara minst i gänget. Men också om att växa och förändras som person. Och om att förändring inte bara är av ondo. Tom reagerar med ilska när Erik börjar växa ifrån honom. Det märks både mot Erik, men också i skolan och mot klasskompisarna. Tom vet inte vad han ska göra av all den där ilskan. Dessutom känner han sig maktlös, det där med åldersskillnaden är ju inget han kan förändra, hur mycket han än vill.

Värsta brorsan är den första boken i serien om Tom, det finns flera andra böcker också om honom. Det är också den första boken jag läser av författaren, Cilla Naumann, och jag blev positivt överraskad. Det är en riktigt bra mellanålders- och tonårsbok, men också en bok som passar vuxna. Skildringen av de båda brorsorna och deras upplevelser och känslor är suverän och gör både att man kan känna igen sig och förstå andra. Perfekt att läsa som högläsningsbok i familjen eller i en klass. Temat är ju också något som man kan känna igen sig i även när det gäller kompisar, många gånger utvecklas ju kompisar rätt olika även fast de råkar vara lika gamla. Kanske blir det inte lika tydligt som i detta fallet med den stora åldersskillnaden, men man kan ändå känna igen sig i själva känslorna. Jag gillar också Naumanns okomplicerade språk och hennes fantastiska berättarteknik. Nu ser jag fram emot att läsa de övriga böckerna om Tom.

Värsta brorsan är skriven av Cilla Naumann, utgiven av Alfabeta och finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.

Läst av samma författare:

Kulor i hjärtat

62 dagar

17 timmar härifrån

3 thoughts on “Värsta brorsan

  1. Pingback: Kulor i hjärtat
  2. Pingback: 62 dagar

Comments are closed.