Vegetarianen

Efter att jag läst Den vita boken av Han Kang blev jag sugen på att även läsa Vegetarianen som hon skrivit tidigare. Jag har hört så mycket om den boken, att den är bra, men väldigt speciell och det är jag benägen att hålla med om.

VegetarianenVegetarianen handlar om Yeong-hye som är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har alltid gjort det som förväntats av henne, aldrig gjort uppror. Men så en dag bestämmer hon sig för att bli vegetarian. Detta beslut tas inte lätt av hennes omgivning. Hennes make, svåger, syster och föräldrar vägrar acceptera hennes beslut. Hennes envishet och fasta beslutsamhet att aldrig mer äta kött sätter därför igång en spiral av tvång och våld. Kampen kommer att inte bara handla om hennes kropp och vad hon väljer att äta, utan också om hennes sexuella och intellektuella frihet. Detta får i sin tur oerhörda konsekvenser. Vad händer med en människa som ständigt måste föra en kamp mot tillvaron? När når en människa bristningsgränsen?

Denna ganska tunna och egentligen rätt så lättlästa bok utforskar människans inre och innehållet skapar tankar och funderingar som går bortom texten. Boken är skickligt skriven, som ett drama i tre akter, där varje del berättas av olika personer (hennes make, syster och svåger), men allt handlar om kvinnan som blir vegetarian. Invävt finns dock tre olika perspektiv på hur personerna i hennes omgivning ser på henne och hennes beslut, vilket ger ytterligare dimensioner. Samtidigt får vi aldrig direkt ta del av hennes tankar förutom i några kursiverade avsnitt som är Yeong-hyes egna tankar och minnen. Boken har så många teman, där vegetarianism nästan är det minst framträdande. Mest framträdande är psykisk sjukdom, våld, sexuellt begär och traditioner. Boken ger en bra bild av det patriarkala, traditionsbundna sydkoreanska samhället och kulturen. En varning dock för att den är ganska rå och skildrar vissa händelser (läs: våldshandlingar) väldigt noggrant, vilket kan göra en känslig läsare lätt illamående. Samtidigt är boken så välskriven att det är en bok som jag inte ångrar att jag läst.

Vegetarianen belönades 2016 med det Internationella Man Booker-priset, vilket gör att läsningen av denna bok blir en del av läsutmaningen Litteraturpristolvan. Man Booker International Prize är ett brittiskt litteraturpris instiftat 2004 som ett komplement till Bookerpriset. Det utdelas vartannat år sedan 2005 till författare vars böcker finns utgivna på engelska, oavsett nationalitet. Från 2016 utdelas priset årligen för ett enskilt verk som är översatt till engelska. Prissumman är på 60 000 pund och delas mellan författaren och översättaren.

Vegetarianen är utgiven av Natur & Kultur och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.