Vikingar

vikingarVikingar – ett arkeologiskt äventyr är en annorlunda faktabok för barn om vikingar. Boken är skriven av Mats Wänehem som är arkeolog och illustratör. Med sitt historiska kunnande och detaljerade illustrationer ger han en unik inblick i vikingarnas värld.

Boken inleds med att man vid ett vägbygge råkar gräva upp ett gammalt skelett. Arkeologer kommer till platsen och ser  att fynden kommer från en vikingagrav. Man fortsätter gräva och snart har man hittat en hel by från vikingatiden. Med denna ingång får man lära sig om arkeologernas spännande arbete och om vikingarnas vardag och äventyr, om deras handelsresor, plundringståg, gudar och runor.

Författaren berättar i sitt efterord att själva platsen i boken är påhittad, liksom berättelsen om arkeologerna. Men däremot kommer alla de fynd som boken berättar om från verkliga arkeologiska undersökningar från olika platser i Sverige och resten av Norden. Faktatexterna som är insprängda här och var i berättelsen är också ordentligt granskade av specialister och experter.

Det här är en annorlunda och innehållsrik bok om vikingar och om arkeologiskt arbete. Boken känns påkostad och trovärdig. Verkligen en guldgruva för den som är intresserad av ämnet. Jag kan tänka mig att boken också är väldigt användbar i skolan. Den fungerar både som högläsning, att läsa själv (för de lite mer läsvana barnen) och som en ingång för att jobba med tema vikingar/arkeologi. Ett stort plus för de vackra, uttrycksfulla och detaljrika illustrationerna. Helt enkelt en jättefin bok som varmt rekommenderas!

Vikingar – ett arkeologiskt äventyr är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.