Pelle Svanslös börjar skolan

pelle-svanslos-borjar-skolanFörra året, i samband med att det då var 75 år sedan den första boken om Pelle Svanslös kom ut, så släpptes flera böcker om katten och hans vänner och ovänner. Våga vara snäll och Berättelser om Pelle Svanslös var två av de som vände sig till förskolebarnen, och det gavs även ut flera pekböcker för de yngre barnen. (Se länkarna för mina recensioner av dessa böcker). I serien för förskolebarn så har det i år också tillkommit en bok, nämligen Pelle Svanslös börjar skolan.

Boken vänder sig alltså till barn i åldern 3-6 år och den är nyskriven i Gösta Knutssons anda. Berättelsen bygger på Gösta Knutssons klassiska berättelser och Jan Gissbergs välbekanta illustrationer. Det är den elaka Måns som ska starta kattskola och alla Uppsalas katter blir snabbt intresserade. Måns kusin Konrad får bli lärare eftersom han är sträng och bra på att hålla ordning. Men det visar sig att han är sämre på stavning och matematik. Skolan blir en riktig kattastrof. Berättelsen är rolig och spännande, och den präglas förstås av Gösta Knutssons klassiska budskap, nämligen att våga vara snäll. Trots att Måns och Konrad gör sitt bästa för att mobba Pelle Svanslös, bland annat får han från första dagen höra att svansen är kattens bästa prydnad, så visar Pelle att den som är snäll alltid vinner i längden.

Den här boken ingår i samlingsvolymen Berättelser om Pelle Svanslös, så om man redan har den så blir denna förstås överflödig. Men annars så är det här en fin bok och det känns roligt att kunna introducera den välbekanta katten för en ny generation med barn.

Pelle Svanslös börjar skolan är skriven av Åsa och Michael Rönn samt illustrerad av Ingrid Flygare. Det är Bonnier Carlsen som utger boken och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.