Villig

Christina Wahldén är, som jag säkert tidigare har nämnt, en av mina favoritförfattare. Hon har ett underbart språk och är jättebra på att skapa historier som man blir berörd av. Men en annan anledning till varför jag tycker så mycket om henne är för att hon inte väjer för de svåra eller tabubelagda ämnena. Tvärtom så har hon tagit upp många ämnen som kan vara svårt att prata om. Därför är hennes böcker också bra som diskussionsunderlag i skolan. Hennes böcker är också bra för oss vuxna som vill få en förståelse för vad som händer i barnens och ungdomarnas värld, oavsett om vi är föräldrar eller jobbar med barn och unga.

villigVillig är en av hennes senaste böcker och den här boken är inget undantag, den är minst lika bra som övriga böcker. Boken handlar om Nora som går i sjuan och som är ihop med Edvin i nian. En dag våldtar han henne på skoltoaletten och efter dess blir ingenting sig likt. Hon slutar gå till skolan, hon orkar inte träna, inte plugga och knappt äta. Inte nog med att hennes eget liv har krossats – skolan bryr sig inte och knappt ens polisen heller. Dessutom vet alla vad som har hänt, allting sprids snabbt som en löpeld på nätet. Snart skapas en Facebooksida som heter Fria Edvin, där Edvins mamma är väldigt aktiv och kommenterar flera gånger om dagen.

Villig gör ont att läsa. Som våldtäktsoffer är man totalt utlämnad och Nora är bara 13 år. Fruktansvärd vetskap. Dessutom beskriver boken en rå och provocerande verklighet som många ungdomar lever i idag. Det finns hur många viktiga teman som helst i boken: ungdomars syn på sex, näthat, ryktesspridningen på nätet, stödgrupper på Facebook, icke-anonymiteten på nätet, det saknade stödet från vuxenvärlden, det ofungerande rättssystemet, skolans hantering, hur killen hyllas som kung medan tjejen fylls av skam och familjen till slut tvingas flytta…

Christina Wahldén skrev en bok som heter Kort kjol för 16 år sedan. Den handlar också om våldtäkter och är en av hennes mest utlånade böcker. Sedan den boken skrevs har det hänt en hel del. I Kort kjol hade ungdomarna varken mobil eller Facebook. Boken behövde uppdateras, och det var det som fick henne att skriva Villig.

Det här är måste-läsning. Både för alla unga, men också för oss vuxna som finns omkring de unga.