Lila klättrar upp

Lila klättrar upp (inbunden)Lila klättrar upp är berättelsen om en flicka som tycker om att klättra, klänga och balansera. Författaren Noa Becker som har skapat denna bilderbok har berättat att berättelsen handlar om hans dotter: ”När hon var liten älskade hon att klättra, och aldrig någonsin ville hon somna”. Boken är utgiven av Olika förlag, förlaget som gärna ger ut böcker som tänjer på normer av olika slag och Lila klättrar upp utmanar genusnormer genom att visa en flicka som ägnar sig åt aktiviteter som flickor sällan gör i barnböcker.

Läsaren får också räkna med barnet i boken, en aktivitet som brukar uppskattas av många små läsare. När Lila lärde sig räkna till tre klättrade hon tre steg och när hon lärde sig räkna till fem klättrade hon fem steg. Snart lärde hon sig räkna till tio och då faller det naturligt att läsaren räknar hur många steg hon klättrade då. En dag är Lilas älskade katt borta. Hon har klättrat ända upp på taket! Vilken tur att Lila lärt sig klättra hela tio steg. Men att komma ner är svårare. Tur då att pappa finns.

Lila klättrar upp är en charmig bilderbok som dels handlar om att räkna och klättra och dels skildrar Lilas och hennes pappas fina relation och Lilas kärlek till katten Duma. Boken har fina, varma illustrationer av Shira Korash. Tyvärr verkar boken slutsåld på nätbokhandlarna, men den finns att låna på biblioteket.