Maj = Mera barn- och ungdomsböcker

Snowglitters blogg läste jag att hon under maj månad ska försöka läsa fler barn- och ungdomsböcker. Jag antar utmaningen. Visserligen läser och recenserar jag ofta både barnböcker och ungdomsböcker, men på sistone har det blivit lite mindre av det och mer fokus på skönlitteratur för vuxna och inte minst facklitteratur för biblioteksutbildningen. Så, jag är på: Mera barn- och ungdomsböcker i maj!

capture_5532909b2a6b22bc240dca8d

Tisdagsutmaning

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo:
Finns det en berättelse ur ditt liv som du skulle vilja göra bok/film/teater konst av? Hur skulle du vilja att den framställdes eller framfördes?
och
Vilken bok vill du se på teaterscenen eller vita duken (eller i någon annan form)?

Den första frågan var lätt. Jag har levt i ett destruktivt förhållande och därför varit tvungen att bo på skyddat boende, fly från min hemstad och tillsammans med mina barn bosätta oss i en stad många mil bort och därefter fått skyddad identitet. Det tog inte lång tid innan exet fick reda på nya adressen och började hota och terrorisera oss, så det har vi levt med sedan dess. Det hade jag gärna velat skriva om, när jag har fått lite mer distans från det. Jag har också fått ett barn som var livlös när hon föddes och som fick tillbringa sina första veckor i respirator. När hon blev friskförklarad och utskriven så kollapsade jag och låg en vecka på intensiven med blodproppar i båda lungorna. Strax efter att jag blev frisk från det så upptäckte vi en tumör på minsta dottern som då var 6 veckor gammal. Den resan skulle jag också vilja skriva om, någon gång.

Den andra frågan var väldigt svår, för de flesta bra böcker har redan blivit filmatiserade. Det krävs inte bara en bra historia/berättelse för att en bok ska bli bra som film eller teater. Det ska ju också gärna vara intressanta karaktärer och en bra miljöbeskrivning, bland annat, för att det ska bli en bra film. Men jag skulle nog kunna tänka mig att Kristina Ohlsons, Carin Gerhardsesn, Ann Rosmans, Jonas Moströms eller Kristina Appelqvists deckare skulle bli bra filmer. Och Gabriella Ullberg Westins Ensamfjäril förstås. Den utspelar sig i vackra glada Hudiksvall och har både en spännande deckargåta och intressanta karaktärer!

Tematrio: Sol, vår och blommor

Veckans Tematrio hos Lyrans noblesser anknyter till den stundande årstiden:

Veckans tema är att berätta om tre böcker som på något sätt anspelar på våren med den efterlängtade solen och de kommande blommorna. Var konkreta och berätta om en trädgårdsbok eller långsökta och berätta om en bok med en blomma i titeln.

Den här gången väljer jag att presentera tre deckare.

1. Solstorm av Åsa Larsson, vilket är den första delen om Rebecka Martinson som är född i Kiruna men som sedan länge lämnat barndomsstaden för att jobba som jurist i Stockholm. En dag får hon ett telefonsamtal från sin barndomsvän Sanna som ber henne komma hem och hjälpa henne. Sannas bror Viktor som är frikyrkopastor har hittats mördad mitt på altargången och Sanna tror att hon är misstänkt. En spännande deckare som utspelar sig i nordligaste norrland.

2. Vårlik av Mons Kallentoft, är den fjärde deckaren i hans serie om kriminalinspektören Malin Fors och det sägs att just denna bok är hans bästa. Jag har läst de flesta av hans böcker och jag har lite svårt för hans språk och berättarteknik som bland annat innebär kursiverade avsnitt. Men mordgåtorna är generellt sett intressanta och svenska deckare är oftast läsvärda eftersom man kan känna igen så mycket när man läser dem. Kallentofts böcker utspelar sig i Norrköping och där har jag varit så det blir ju lite extra spännande när man känner igen olika platser.

3. Svalan, katten, rosen, döden av Håkan Nesser, är den nionde delen i den prisbelönta deckarserien som utspelar sig i den fiktiva staden Maardam och som har kommissarie Van Veeteren i huvudrollen. Jag kommer faktiskt inte ihåg om jag har läst just denna, men någon eller några av böckerna i serien har jag läst och jag fastnade inte för dem då.

En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag boken Lycke av Mikaela Bley.

Händerna skakade när hon satte på sig halsbandet och det var svårt att få i haken. Fotot tog hon med sig ut i vardagsrummet och placerade strax under bilden på Lycke.

Länge stod hon och tittade på väggen. Ögonen fylldes av tårar och hon var tvungen att vända bort blicken.

Vad fan håller jag på med? tänkte hon. Döden, döden, döden.

Men det hjälpte inte.

I ren desperation tog hon fram mobilen och ringde Ove, det spelade ingen roll vad klockan var. Hon måste få tag på Lyckes mamma. Hon gillade det inte, men kanske var det här det enda sättet.

Jag har läst ungefär en tredjedel av boken nu och jag gillar den, även om jag hade lite svårt att komma in i den från början. Boken är den första delen i serien om journalisten Ellen Tamm. Handlingen i boken är att en åttaårig flicka, Lycke, försvinner spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm. På TV4 som ligger ett stenkast därifrån vill man vara först med nyheten och därmed får kriminalreportern Ellen Tamm uppdraget att följa fallet. Men ju längre tiden går, desto mer märkligt ter sig fallet. Ellen blir mer och mer engagerad, samtidigt som polisen känns oengagerad och Lyckes föräldrar beter sig märkligt. Ellen påminns också hela tiden om en liknande händelse som hon varit med om i sitt förflutna.

Bokbloggsjerka 24 – 27 april

Veckans intressanta fråga i Bokbloggsjerkan kommer från Koko. Såhär lyder den:

Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Det har slagit mig också någon gång att det är väldigt mycket fokus på ny litteratur. Inte heller bara ny litteratur i förhållande till klassiker, utan också nyutgivna böcker i förhållande till böcker som bara är några år gamla eller tio, tjugo år gamla. Jag tror att det till stor del hänger ihop med att de flesta förlag endast delar ut recensionsexemplar av just nyutgivna böcker. I bokbloggsvärlden så blir man också ofta matad med information kring nyheter, kommande utgivning och så vidare. Kanske beror det också på att många bokbloggare redan har läst klassikerna innan de börjat blogga (främst kanske under skoltiden). Kanske kan det till och med bero på att man i skolan har blivit bortskrämd från klassikerna? Eller att de generellt sett har ett rykte om sig att vara svårlästa och svårtillgängliga? Eller att man ofta har blivit matad med filmatiseringar eller hänvisningar till klassiker som gör att det känns som att man faktiskt redan har läst boken, fastän man inte har det. Ta bara Alice i underlandet som exempel, hur många känner till historien från annat håll och hur många har verkligen läst boken?

Men jag håller med, lite tråkigt är det faktiskt när man surfar runt bland bloggarna och ser att det blir väldigt många inlägg och recensioner om ett fåtal titlar. Bara nu senast har man kunnat se recensioner av Kvinnan på tåget av Paula Hawkins på väldigt många bokbloggar. Nu säger inte jag att man inte ska läsa eller skriva om nya böcker. Jag gör det ju själv också. Dessutom är säkert de böcker som många bloggar om också bra, annars skulle ju inte alla vilja läsa och skriva om dem. Men ibland vore det roligt att få se lite mer variation. Därför var det också roligt med denna veckas fråga som får en att tänka till och reflektera lite.

Själv har jag läst en hel del klassiker eftersom jag läst lite mer än 90 hp i litteraturvetenskap. Många av de böckerna kändes dock påtvingade, just eftersom jag skulle läsa dem i en kurs och oftast också tentera läsningen på ett eller annat sätt. Det fanns också en hel del tidsbrist med i spelet tyvärr. Vi fick säkert också läsa en hel del utdrag ur klassiker i högstadiet och gymnasiet, men det har jag förträngt. Vilket förresten öppnar för en helt annan fråga, nämligen hur man ska kunna göra klassiker lättillgängliga och intressanta för skolelever…

Rent generellt kan jag också säga att jag mest föredrar nyutgiven litteratur före klassiker, men variation är bra och jag gillar att läsa klassiker för att få ta del av litteraturhistorien och för att få andra perspektiv. Så självklart finns det många guldkorn bland klassikerna.

Brott och straff var en av de böcker jag gillade. Jag gillade också Shakespeares böcker, bland annat Hamlet och Romeo och Julia. Barnen från Frostmofjället är också en läsvärd klassiker, som dessutom utspelar sig i Norrland och är skriven av Laura Fitinghoff som kommer från samma stad som mig! Apropå barnböcker så får vi naturligtvis inte glömma Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som är skriven av Selma Lagerlöf.

Jag vill också slå ett slag för Stadserien av Per Anders Fogelström som inleds med Mina drömmars stad. Den kom 1960 och har alltså inte minst 100 år på nacken (även om den utspelar sig i Stockholm i slutet av 1800-talet), men jag tycker ändå att den är värd att nämna då man pratar om läsvärd litteratur som inte är nyutgiven.

Bland de klassiker som jag inte alls gillade fanns däremot Röda rummet av August Strindberg och jag minns även att jag hade svårt för Illiaden och Odysséen på litteraturvetenskapen.

Jag har dock många klassiker på min att-läsa-lista. Bland annat skulle jag vilja läsa serien om Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Brunnet, Jerusalem av Selma Lagerlöf, Möss och människor av John Steinbeck, Idioten av Fjodor Dostojevskij, Jane Eyre av Charlotte Brontë, Dracula av Bram Stoker, Frankenstein av Mary Shelley, Alice i underlandet av Lewis Carroll och Förnuft och känsla samt Stolthet och fördom av Jane Austen. Har ni läst någon av dem och kan rekommendera dem, eller finns det någon annan klassiker som jag bara måste läsa?

Sist, men inte minst vill jag rekommendera Sannas svar på denna bokbloggsjerka, där hon kortfattat och insiktsfullt tipsar om många läsvärda klassiker. Se listan här.

Levande läsande skyltdockor

Igår var det Världsbokdagen, vilket uppmärksammades på olika sätt runtom i landet. Många bibliotek arrangerade olika evenemang för att lyfta fram sin verksamhet och inte minst lyfta fram boken och läsningen i fokus.

Ett exempel på detta var Gävle bibliotek, som hade ett digert program under hela dagen. Bland annat hade de en programpunkt som jag tyckte lät väldigt spännande, nämligen levande läsande skyltdockor. Under hela dagen tog olika personer plats i bibliotekets skyltfönster för att under en halvtimma var sitta där och läsa.

Först ut var bibliotekschefen Erica Embretsen Almer som hade med sig en kopp kaffe och läste i Jonas Gardells bok Torka aldrig tårar utan handskar. Under dagen kunde man också se bland annat musikern Eileen Thormodsen och kommundirektören Göran Arnell sitta och läsa i bibliotekets skyltfönster. Bibliotekarien Marie Persson lyssnade på en talbok i Daisyspelare för att uppmärksamma att det både finns spelare och talböcker att låna på biblioteket för den som har svårt att läsa tryckta böcker. Och IT-utvecklaren Björn-Erik Svendsen läste en bok på platta. Det här var ett roligt initiativ för att väcka uppmärksamhet och läslust tycker jag.

Världsbokdagen (World Book and Copyright Day) instiftades av Unesco år 1995 för att uppmärksamma det fria ordet och för att ge tillfälle att inspirera till läsning av böcker.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, natur- och miljöpriset och från 2013 även barn- och ungdomslitteraturpriset. Nu är 2015 års nominerade böcker och författare presenterade. Intressant nog har jag inte läst någon av de nominerade, inte ens de svenska.

Danmark

Mette Hegnhøj: Ella er mit navn vil du købe det? Æske med løsblade og poetsne
Anteckningar, poesi och bokstavillustrationer, Forlaget Jensen & Dalgaard, 2014.

Jesper Wung-Sung: Ud med Knud
Roman, Forlaget Høst & Søn, 2014

Det samiska språkområdet

Veikko Holmberg och Sissel Horndal (ill.): Durrebjørnen og skuterløypa
Roman, Davvi Girji, 2014

Finland

Maria Turtschaninoff: Maresi. Krönikor från Röda klostret
Roman, Schildts & Söderströms, 2014

Fackbok, Teos, 2014

Färöarna

Elin á Rógvi och Marjun Reginsdóttir (ill.): Og mamma!
Roman, Bókadeildin, 2014.

Grönland

Naja Rosing-Asvid: Aqipi – til sommerfest.
Roman, Milik, 2014

Island

Þórarinn Leifsson: Maðurinn sem hataði börn (”Mannen som hatade barn) 
Roman, Mál og menning, 2014

Bergrún Íris Sævarsdóttir: Vinur minn, vindurinn (”Min vän vinden”)
Roman, Töfraland, 2014

Norge

Geir Gulliksen och Anna Fiske (Ill.): Joel og Io. En kjærlighetshistorie
Roman, Aschehoug, 2014

Simon Stranger: De som ikke finnes
Ungdomsroman, Cappelen Damm, 2014

Sverige

Frida Nilsson: Jagger, Jagger
Roman, Natur & Kultur, 2013

Jakob Wegelius: Mördarens apa
Roman, Bonnier Carlsen, 2014

Åland

Roman, Fontana Media, 2014
Vinnaren väljs av bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och offentliggörs under Nordiska rådets prisutdelning den 27 oktober i Reykjavík. Prissumman utgör 350 000 danska kronor.

Top ten tuesday

Veckans fråga i Top Ten Tuesday var både svår och lätt på samma gång:

Top Ten ALL TIME Favorite Authors (yeah, I’m mean like that! You could narrow it down to a genre if it REALLY kills you…or just make your list a top 20 :P)

Okej, bara att sätta igång alltså. Här kommer listan utan inbördes ordning.

  1. Johanna Nilsson
  2. Maria Gripe
  3. Lisa Bjärbo
  4. Christina Wahldén
  5. Anita Eklund Lykull
  6. Katarina Wennstam
  7. Ingrid Olsson
  8. Astrid Lindgren
  9. JK Rowling
  10. Kristina Appelquist

Ser ni den röda tråden? Ja, det är nog ingen slump att de flesta av mina favoritförfattare skriver för barn och ungdomar…

Lita på Dunder

Lita på Dunder (kartonnage)Lita på Dunder är den senaste boken i serien om hästälskarna i Kona-klubben. Dunder är en ny häst i stallet. Han är haflinger och den sötaste häst som barnen någonsin sett. Han är lugn och trygg. En perfekt häst för handikappridning som ska starta på ridklubben. Barnen får också vara med på läger med övernattning i stallet. Det dyker upp tjuvar i stallet och hästen Miranda går ner sig i isen på sjön där hon kämpar för sitt liv. Barnens skolkompis Karen vill börja rida på handikappridningen, men hennes pappa säger nej för att han tror att hästar är farliga för den som är rullstolsburen. Hercules syns inte längre till lika mycket i stallet och när han väl är där så är han tyst och tjurig. Det visar sig att han bär på en ledsam hemlighet. Det händer alltså mycket i stallet, både roliga, spännande och jobbiga saker.

Precis som vanligt har Inger Frimansson skrivit en sträckläsarbok för hästälskarna. Lita på Dunder är den femte delen i serien om Kona-klubben. Böckerna vänder sig till barn mellan 9 och 12 år. De har ett bra driv och blandar humor och allvar på ett mycket bra sätt. Jag tror att de flesta hästälskare känner igen sig i böckerna. Ett stort plus för sättet författaren skildrar relationer på. Överhuvudtaget så har Inger Frimansson ett väldigt bra språk och hon är väldigt bra på att skildra både barnen och hästvärlden. Jag gillar verkligen de här böckerna. De har allt man vill ha i en hästbok för slukaråldern helt enkelt. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.

Simma Sam

Simma Sam

Simma Sam är bok nummer nio i serien Djurkompisarna som handlar om fyra barn som bor på landet och tar hand om olika djur. I den här boken får Lasse och Lisa överta sin morbror Villes akvarium. De köper tillbehör till akvariet och inreder det med växter, stenar och pinnar. Sedan köper de fiskar och då blir det fullt upp för barnen. Akvariet ska rengöras och skötas om. Guppifiskarna får jättemånga ungar och till sist händer det som inte får hända: katten Frasse fiskar upp fisken Sam! Stor dramatik!

Boken vänder sig till barn mellan 6 och 9 år. Förutom den äventyrliga och spännande berättelsen får man lära sig lite grann om fiskar och akvarieskötsel. Boken tillhör en kategori av böcker som heter Extra lätt att läsa för nybörjarläsarna, vilket bland annat innebär att boken har kort text i versaler och många bilder. Simma Sam är skriven och illustrerad av Margareta Nordqvist och utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.