Carlstensveckan och Offpist

Carlstensveckan     Offpist

Jag har precis läst Carlstensveckan och Offpist som båda är skrivna av Johanna Schreiber och utgivna av B Wahlströms.

Carlstensveckan är ett årligt seglarläger i Marstrand. Huvudpersonen Ebba har längtat och längtat tills det är hennes tur att få åka dit. Storasyster Matilda var där för flera år sedan och har berättat mycket om den härliga sommarveckan. Nu är det äntligen Ebbas tur att åka dit tillsammans med bästisarna Nova och Carro. Det visar sig bli en händelserik vecka, och det blir både Ebbas värsta och bästa vecka hittills i livet. Det som framförallt lockar på seglarläget är förstås killarna och Ebba blir faktiskt kär. Samtidigt så får hon också sitt hjärta krossat – inte bara av killen, utan också av sin ena bästis. Som tur är finns Olivia också på seglarlägret och de blir så småningom vänner.

Carlstensveckan innehåller många olika teman och det som jag tycker är bra med boken är att den skildrar tonårslivet bra. I 15-års åldern är det mycket som händer, man funderar på killar, kompisar, skola, föräldrar, syskon, och livets stora frågor i en salig blandning och det speglas här i boken. Ibland grottar man ner sig i ett problem, ibland tar man det med en klackspark, ibland vet man inte alls vad man tänker och tycker. Boken speglar också en tonårings utveckling, man märker tydligt att Ebba utvecklas under veckan, blir mer vuxen, närmar sig sina känslor mer och även vågar känna efter vad just hon står för och vågar visa det. I verkligheten är det väl snarare en längre process än att allt det där händer under en vecka, men utifrån bokens format så fungerar det bra. Jag stör mig lite på karaktärerna som jag tycker är väldigt schablonartade. Jag har också svårt med igenkänningen i boken eftersom det känns som att tonåringarna som skildras i boken är typisk överklass. Carlstensveckan blir lite för ytlig och är också typiskt tjejig. Samtidigt så är jag imponerad över författarens språk och berättarförmåga, Johanna Schreiber kan verkligen skriva och jag ser fram emot att fortsätta läsa hennes böcker. Vidare är boken väldigt lättläst och snabbläst. Den har en kapitelindelning som gör att man gärna fortsätter läsa när man väl har börjat. Det är kanske ingen bok som stannar kvar, men en läsvärd bok för den som gillar tonårschicklit. Jag tänker också att detta är en bra bok att jobba med i en klass eftersom den tar upp så många saker som är viktiga för tonåringar och att boken dessutom är lättläst och handlar om saker som de flesta kan relatera till i den åldern.

Offpist är en fortsättning på Carlstensveckan. I den här boken är Ebba och Johan ihop och Olivia är ihop med Johans kusin Viggo. De fyra ska åka på skidresa till Alperna tillsammans med Viggos föräldrar. Även Ebbas storasyster Matilda är med eftersom hon blivit ihop med Erik, som är Viggos storebror. På sitt hörn finns också bästisarna Joanna och Moa som också var med på Carlstensveckan, och även Hugo Novak som Ebba gick på fritids med. De tre senare är i Alperna på ett skidläger. Som ni förstår så är det en hel del karaktärer och relationer att hålla reda på i boken. Offpist handlar om skidåkning, men också om allt det där som händer utanför backen. Relationer står även här i fokus, framförallt relationen mellan Ebba och Johan eftersom hon får för sig att han träffat någon annan.

I Offpist är det after ski, fester, alkohol, droger och sex blandat med härlig skidåkning. Återigen är det överklassungdomar som står i fokus. Det som slår mig i den här boken är föräldrarnas frånvaro. Ebba och de andra ungdomarna ska börja gymnasiet nästa höst, boken utspelar sig under jullovet strax innan sista terminen i nian ska börja. Offpist utspelar sig därmed ungefär ett halvår efter Carlstensveckan. Ändå är denna bok betydligt mer avancerad än Carlstensveckan. I Carlstensveckan var Ebba oskuld, nu är sex i fokus nästan jämt. Alkohol förekom knappt i Carlstensveckan och nu är det _mycket_ alkohol och även droger inblandade. Jag vet inte om det är jag som är för gammal, men är man inte alldeles för ung att hålla på med sånt i nian? Ebba och Johans förhållande känns som ett förhållande mellan vuxna snarare än mellan två tonåringar. Det är fortfarande mycket stereotypt och ytligt och jag saknar reflektion, vilket kanske också är viktigast i böcker av det här slaget. Även denna bok skulle alltså passa bra att jobba med i en klass så man får diskutera de här frågorna ordentligt. Även Offpist är väldigt lättläst och snabbläst. Ett plus också för de härliga miljöbeskrivningarna i dessa böcker.