Fiskstjärtarna

Fiskstjärtarna : IntresseklubbenFiskstjärtarna är den senaste delen i den lättlästa faktaboksserien Intresseklubben som vänder sig till lågstadiet. Tidigare delar heter Ormtjusarna, Råttsvansarna och Myrstackarna. De här böckerna är otroligt populära på biblioteket där jag jobbar. Troligen för att de kombinerar fakta med humor och för att de har så lockande omslag och illustrationer.

Böckerna är skrivna av Anna Hansson och illustrerade av Maria Andersson Keusseyan. Illustrationerna är färgsprakande och passar så fint till texten. Inte minst eftersom även illustrationerna är humoristiska. De har dialoger i pratbubblor och är som små berättelser i sig.

Barn i lågstadieåldern brukar törsta efter faktaböcker och dessa är perfekta då de är lättlästa och lättillgängliga samtidigt som de innehåller intressant fakta som presenteras på ett roligt sätt.

Visste du att det finns en fisk som heter guldstjärtad frökenfisk, att man kan räkna fiskarnas ålder genom att mäta deras fjäll, att ett fiskstim kan innehålla flera hundra tusen fiskar och att sjöhästhonan lägger sina ägg i en ficka på hanens mage? Detta och mycket mer intressant fakta kan vi läsa om i Fiskstjärtarna. Dessutom – visste du vilken fisk som alltid kommer på första plats? Guldfisken såklart!

Fiskstjärtarna är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.