Månvind & Hoff

Dödsängeln Blodspakten Ormsaltaren : Månvind & Hoff

Nu har jag äntligen läst de tre senaste delarna i serien Månvind & Hoff. Jag älskade första delen, Nattkorpen, medan andra boken, Tjuvdrottningen också var välskriven men den grep inte riktigt tag i mig lika mycket som första boken. Ändå ville jag såklart läsa vidare om barnhemsflickan Mikas äventyr i 1800-talets Stockholm.

Tredje boken, Dödsängeln, var däremot precis som första boken en riktig sträckläsningsbok. Den börjar med att Tekla, ledaren för det kriminella nätverket Flickorna en natt söker upp Mika och vill visa ett makabert fynd. Samtidigt vill poliskonstapel Valdemar Hoff att Mika ska hjälpa honom med ett annat fall, där en flicka från de rika, fina kvarteren har anmälts försvunnen. Spåren leder in i ett mörker och jakten på änglamakerskan Svarta Ängeln som också visar sig veta vem Mikas biologiska mamma är.

I fjärde boken, Blodspakten, beger sig Mika och Valdemar ut på en resa. Det är dags för Mika att leta efter sitt ursprung. Sökandet leder de båda kompanjonerna till ett nedgånget släktgods som omges av märkliga rykten och faror. Det visar sig vara Mikas egen mamma som är anklagad för att ha dragit dit faran genom svartkonst. Nu ställs Mikas lojalitet på prov – vad är hon egentligen beredd att offra för en mamma hon aldrig har träffat?

I femte boken, Ormsaltaren, är Mika och Valdemar tillbaka till Stockholm. Även om Mika är glad över att ha hittat sin mamma är livet inte riktigt som hon tänkt sig. Inte Valdemars liv heller, sedan han inte längre fick jobba som polis. Men en kväll inträffar en tragisk händelse som skakar om hela tillvaron för Flickornas gäng. För att undvika mer våld måste Mika ta reda på vad som egentligen har hänt och i sitt sökande upptäcker hon dolda livshemligheter med kopplingar till sin egen historia.

Den här bokserien har verkligen allt: historia, relationer, mysterier, äventyr och spänning. Det är välskrivet, spännande, intressant, lärorikt och roligt på en och samma gång. Man lär sig mycket om hur det egentligen var i Sverige på 1800-talet samtidigt som man berörs av Mikas livsöde och engagerar sig i fallen som Månvind & Hoff tar sig av genom bokserien. Böckerna har fått flertalet priser, vilket är välförtjänt. Första boken kommer att filmatiseras nästa år. Det finns också lärarhandledning och möjlighet att gå historievandring med Månvind & Hoff om man besöker Stockholm. En perfekt slukarserie för mellanåldern och varför inte läsa den högt tillsammans!