Måsen

MåsenMåsen är en småbarnsbok av Hanna Albrektson som handlar om flyttfåglar, flykt, mod, mångfald och förändring. Det är en konst att skriva om så många och skilda ämnen med få ord och enkelt språk i en småbarnsbok, men Hanna Albrektson gör det på ett ypperligt sätt.

Boken handlar om Måsen som bor i staden och som tycker att tillvaron är rätt grå och trist. Han känner sig inte riktigt hemma. Så möter han en svala som tycker att Måsen kan följa med söderut när det blir höst tillsammans med de andra flyttfåglarna. Måsen tvekar, det krävs ju mod för att våga göra en sån sak. Men hur det än är så följer Måsen med. Det blir en lång och stundvis farlig resa. De reser dag och natt och över vidsträckta hav. Men så en dag ser de äntligen land. Ön är fylld av fåglar av alla de slag. Det är varmt och solen skiner. Det är vackert och klara färger. Här stortrivs Måsen. Faktiskt så mycket att när det väl blir dags att flyga tillbaka till staden väljer Måsen att stanna:

-Flyga hem? Jag är redan hemma, säger Måsen. Åk ni så ses vi till hösten igen!

Måsen har äntligen funnit sig tillrätta och hittat sitt hem. Den här boken har så mycket och det finns så många teman att prata om ifall man vill. Men man kan också läsa den bara som en fin berättelse om en mås.

Hanna Albrektson har illustrerat boken själv och det gör att text och bild förstås samspelar fint. Mycket sägs i bilderna, i detaljerna och i ansiktsuttrycken. Men också i färgerna, det är grått och dystert i staden, mörkt och dramatiskt längs den farliga vägen söderut och till sist ljust och färgglatt på paradisön där de till slut hamnar. Det här är en riktig liten pärla för de minsta barnen!