Mot spökslottet och Mot djungeln!

Thomas Halling och Kenneth Andersson har samarbetat i dessa två bilderböcker, Mot spökslottet och Mot djungeln, båda utgivna av Alfabeta förlag.

15297I Mot spökslottet får vi följa Maja som är på väg in i ett riktigt skrämmande spökslott. Hon får träffa spöken (förstås!), vampyrer, fladdermöss, skelett och monster. Men hon är modig och traskar på trots att det är läskigt. Hon går längs långa, mörka korridorer, uppför knarrande trappor och upp i ett torn. Men där möter hon det allra läskigaste – en vampyr som ligger i en kista! Där får hon nog, hon springer sin väg, allt vad hon kan, från spökslottet. Men vad möter hon när hon kommer ut igen? Det här är en mycket bra bilderbok som passar både tjejer och killar i åldern 3-6 år. Jättefina bilder! Boken gör en riktigt uppskrämd, precis som en spökbok ska, men på slutet får man fnissa och skratta. Boken är precis lagom läskig för barnen i den ålderskategori den vänder sig till.

44198Maja är huvudperson också i den nyaste boken, Mot djungeln. Där vandrar hon omkring i djungeln, möter ett myller av exotiska vilda djur, vildvuxna växter, känner den starka hettan och hon ser palmer, lianer, träsk, pirayor och slingrande kryp. Till en början så är det väldans spännande. Men djungeln blir mörkare och mörkare. Snart blir Maja rädd. Hon lägger sig ner och försöker sova. Men då blir hon skrämd av en gorilla och springer hem igen. Det är samma upplägg som i den förra boken. Bilderna är färggranna och häftiga, berättelsen är både rolig, spännande och lite läskig. Passar både modiga och mer försiktiga barn. Det är lätt att identifiera sig med Maja och det är lätt att hänga med i texten och leva sig in i boken. Jag gillar båda böckerna skarpt! Ser fram emot fler böcker om Maja.