Nya Vem-böcker

Böckerna i Vem-serien är helt oemotståndliga och vi har de flesta här hemma. Nu har det kommit två nya böcker: Vems kompis och Vem är död.

Vems kompis handlar om svartsjuka och vänskap. En ny katt kommer till kompiskretsen. Nallen blir jätteglad och vill ha katten för sig själv, men det får hon inte. Katten vill ju leka med alla och då rasar svartsjukan. Träffsäkert för småttingarna som nyss börjat på dagis och upplever dramatik som detta varje dag.

Vem är död behandlar ett ännu större ämne, nämligen döden och vad som händer efter döden. Fågels farfar har gått bort och Fågel tror att han blivit en fjäril. Men vad händer då när fjärilarna dör? Man märker med Vem-böckerna att de har utvecklats genom serien, i de första böckerna så är det mest ordlösa konflikter, därefter blev det lite mer verbala gräl och i dessa böcker tas riktigt svåra ämnen upp. Det är så roligt att böckerna kan följa med barnet under barnets uppväxt och att böckerna räcker så länge. Ämnet döden tas upp på ett mycket bra sätt och boken lämnar frågan öppen till förälder och barn att diskutera vidare.

One thought on “Nya Vem-böcker

  1. Det här känns som lämpliga böcker att läsa med minstingen som har många frågor om döden just nu. Vad roligt med en barnbokblogg, det är något som jag har saknat lite tidigare.

Comments are closed.