Vem är var och vem är sjuk?

    

Två nya Vem-böcker! Äntligen, ropade både jag och dottern när vi fick hem dem i brevlådan. Det som är så kul med Vem-böckerna är att de dels handlar om känslor och viktiga saker trots att de vänder sig till de allra yngsta, och dels att de fungerar så bra för barn i olika åldrar. Jag har en ettåring och en femåring hemma och båda uppskattar Vem-böckerna väldigt mycket. De nya Vem-böckerna är precis som vanligt skrivna och illustrerade av Stina Wirsén och utgivna av Bonnier Carlsen.

Vem är var? handlar om Nallen som vill leka och spela fotboll. Så hon går till Kanin och Nallegrisen för att få med dem, och sedan till Katten och Fågel, men de är inte hemma. Vart kan de vara någonstans? Vi får alltså hälsa på hemma hos alla djuren och på så sätt får vi en inblick i många olika familjeliv. Nallemamman sitter hemma och jobbar med sin dator, Nallegrisens pappa är sur, Fågels föräldrar har fest och Kanin bor med två mammor. Inget av detta kommenteras, utan konstateras bara helt naturligt – precis som det ska vara. Vem är var är en klockren fullträff för de yngsta barnen.

Vem är sjuk? handlar om när Nallen plötsligt får superont i magen. Hon vill inte ens äta fastän det är hennes älsklingsrätt! När det onda i magen håller i sig åker de till doktorn och får veta att blindtarmen måste opereras bort. En mysig och rörande bok om mötet med doktorn och sjukhuset.