Vems hus

vems-hus     vem-ar-stor

Visste ni att Vem-serien fyller 10 år i år? Stina Wirséns underbara och populära böcker har nu funnits i hela tio år och roat mängder och åter mängder av barn. Tioårsjubileumet firas bland annat genom att ge ut två nya böcker: Vems hus och Vem är stor.

Vems hus är en annorlunda och interaktiv bok där barnet själv styr berättelsen och leken. Det ser ut som en vanlig bok, men det är betydligt mer än så. Det är en hemma-hos-berättelse för lek och egna äventyr, med utvikbart golv och medföljande Vem-figurer i papp. När man viker upp det första uppslaget kan man läsa att Vem-djuren bor alla i samma hus, fast i olika lägenheter. Nu är det upp till läsaren att gissa vem som bor var. När man har tittat igenom alla rum och lägenheter och kommit till slutet finns där en tom lägenhet, där man som läsare själv får skapa djuret som ska bo där. Det följer också med Vem-figurer i papp som man kan trycka ut och leka med i huset. Dessutom står det på baksidan av boken att man tydligen kan skriva ut möbler och annat kul från förlagets hemsida så man kan fortsätta bygga och leka vidare med sitt Vem-hus. Boken har ett utvikbart golv, typ som en teaterscen, så att boken står stadigt och figurerna kan stå inne i huset, vilket ger en 3D-effekt. Jag tycker att det här var en annorlunda och rolig bokidé och jag tror säkert att boken kommer att uppskattas av alla Vem-älskare. Boken vänder sig till barn mellan 0-3 år enligt förlaget, men jag tror att målgruppen bör utökas även till 3-6 år. Dels har nog de äldre barnen mer behållning av boken med tanke på rollekar och fantasilek och dels så krävs det nog lite bättre finmotorik för att handskas med pappfigurerna. En förälder bör nog hur som helst vara med och trycka ut figurerna från arket innan barnet ska leka med boken och figurerna första gången.

Vem är stor är också en ny bok i Vem-serien. Till skillnad från Vems hus så är detta en traditionell bilderbok. Men det roliga med den här boken är att den handlar om de välkända Vem-figurerna, men ändå inte. Här möter vi nämligen alla Vem-djuren, men de var små förut och nu är de stora. De har nämligen blivit vuxna! De har blivit stora, har fått hår under armarna, egna mobiltelefoner och egna plånböcker. En del har fått körkort och en del har egna barn! Därmed introduceras också fler figurer. Jag är helsåld på den här boken. Den är definitivt också en flirt till oss vuxna som har läst Vem-böckerna för hela barnaskaran. Här möter vi till exempel Kanins båda mammor som nu har blivit pensionärer, Nalle som jobbar hemifrån med att måla och skriva (är det verkligen ett riktigt jobb det?) och så förstås Vem-figurernas barn som inte vill till förskolan och som vill äta chips till middag. Känns det igen tro? Jodå, igenkänningsfaktorn är hög! Kul också att den här boken är i ett lite större format än de övriga böckerna i serien, även om förstås esteten i mig inte gillar att böcker i en och samma serie har olika format. Förhoppningsvis är detta dock starten på en ny serie, där vi får följa de nya figurerna i minst lika många böcker som de andra Vem-figurerna.

Båda böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).