Liten

litenLiten är en liten, sorglig men hoppfull berättelse om att vara just Liten. Tanken är att barn och vuxna ska läsa den tillsammans. För en del av de små kan boken bli en aha-upplevelse och igenkänning, och för de vuxna kan den vara en tankeställare. Boken handlar nämligen om Liten. Liten tycker om när alla är glada, dagar utan bråk. Men det är tyvärr ofta bråk hemma hos Liten. Bråken blir så stora, alldeles för stora. Då blir Liten rädd. Det är skönt att förskolan och Fröken finns.

När det är de ledsna dagarna hemma hos Liten så klagar Andra på Liten och säger att hen gör fel. Sedan går Ena. Bort från sin Liten, igen. Och Liten blir ensam kvar med Andra. Andra är ledsen, men Liten får inte trösta Andra. Andra föser bara bort Liten, som i sin tur då blir ledsen och ingen tröstar Liten. Ingen nattar Liten heller. Som tur är finns det Någon som bor nära. Och så finns ju Fröken på förskolan. När Liten berättar att det är många arga dagar och inte glada dagar så hjälper Fröken Liten.

Den här boken är utgiven i samarbete med Brottsoffermyndigheten. Men det innebär inte alls att boken känns tillrättalagd på något sätt. Tvärtom så är detta en riktigt bra skildring av hur många barn trots allt har det hemma. Boken vänder sig inte enbart till de barn som är drabbade, utan den är minst lika viktig för alla andra barn också, som behöver få veta att alla barn inte har det bra hemma. Kanske har någon en kompis som är drabbad, och med mer medvetande och kunskap så är det också lättare att kunna hjälpa.  Jag gillar att Litens föräldrar heter just Liten och föräldrarna heter Ena och Andra. Ingen fokus på kön, vilket också ger mer möjligheter till igenkänning. I slutet av boken berättas det att det finns fler små som har det som Liten och om man berättar så finns det stora som hjälper till. För de som är stora ska ju faktiskt ta hand om de som är små. Jag gillar detta uppslag väldigt mycket. Det förmedlar en känsla av att inte vara ensam för den som är drabbad och en självförtroendeboost när man får höra att det ju egentligen ska vara föräldern som ska vara vuxen och ta hand om sitt barn, inte tvärtom som många barn tvingas uppleva. Dessutom ger detta uppslag också en konkret uppmaning till dem, oss, som står vid sidan av och kanske möter ett barn som är drabbat.

Liten är en stark och gripande bok, men samtidigt en väldigt fin berättelse. Det är Stina Wirsén som skrivit och illustrerat, och få kan väl skildra känslor för de yngsta barnen så som hon gör det. Man känner igen hennes enkla, men ack så uttrycksfulla illustrationer från Vem-böckerna. Boken handlar om ett enormt viktigt ämne och samtidigt ett ämne som så sällan skildras i barnlitteraturen. Jag hoppas verkligen att alla förskolor och bibliotek köper in den här boken, för det är definitivt den viktigaste boken som jag läst i år.

Boken är utgiven av Bonnier Carlsen i samarbete med Brottsoffermyndigheten. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.