När prinsessor går på äventyr

När prinsessor går på äventyr

Ni som har barn eller jobbar på förskola har knappast undgått att stifta bekantskap med Per Gustavssons serie med normbrytande prinsessböcker. Med titlar som Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år, När prinsessor har kalas, När prinsar blir förtrollade och När prinsar stannar hemma utmanade han läsarnas föreställningar om vad en prinsessa är och hur en prinsessa ska vara. Det har ju visat sig att prinsessor kan göra precis som man vill, oavsett om det handlar om att äta tårta eller besegra troll.

När prinsessor går på äventyr är den senaste boken i serien. I den boken har prinsessor från hela världen samlats för att gå på äventyr. Tillsammans bestämmer de sig för att att bege sig till drakens håla och för att komma dit måste de gå genom den mörka, mörka skogen där trollen bor och det stora, stora havet där det är enorma vågor. Hur ska detta farliga äventyr sluta?

Prinsessböckerna är roliga eftersom de skildrar en modern prinsessa som ofta agerar totalt tvärtemot vad vi kanske förväntar oss utifrån normer och konventioner. De har ett otroligt samspel mellan text och bild, där vi ofta får till oss många detaljer till berättelsen även utifrån illustrationerna. Berättelsernas slut har ofta ytterligare en knorr som ofta skruvar till berättelsen och gör att vi får tänka till lite extra. Texten är inte så lång, men det händer mycket i bilderna, vilket gör att man kan titta, läsa och samtala länge tillsammans. Här och var ställs också frågor till läsaren, vilket också öppnar för ett samtal. Till skillnad från traditionella prinsessböcker tilltalar dessa också killar minst lika mycket som tjejer, vilket också är kul.

När prinsessor går på äventyr finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris samt på Bokus, men det finns som sagt massor av böcker om Prinsen och Prinsessan, så botanisera gärna bland dem allihopa, de kommer garanterat att bli storfavoriter hos barnen.