Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Dagens julklappstips

Dagens julklappstips – Julklappstjuven

julklappstjuvenAnna Janssons vuxendeckare om polisen Maria Wern som utspelar sig på Gotland är mäkta populära bland alla som tycker om kriminalhistorier. Även jag har läst samtliga av hennes böcker. Visste ni att hon även skriver deckare för barn? De har anknytning till vuxendeckarna på så sätt att huvudpersonen i barndeckarna är Marias son Emil Wern. Emil går i sin mammas fotspår för han är minsann detektiv och driver en alldeles egen detektivbyrå med sina kompisar.

Den nyaste boken i serien om Emil Wern heter Julklappstjuven och den passar alldeles perfekt att läsa nu i juletider. Det är därför en perfekt julklappsbok till barn i lågstadieåldern, cirka 6-9 år. När boken börjar utspela sig är det strax före julafton och Emil börjar få en varm julkänsla i magen. Men snart störs julefriden. Polisen har fått in flera anmälningar från ledsna familjer. Det är nämligen en tjuv som smyger sig in hos folk utklädd till tomte och han stjäl familjernas julklappar. Några av Emils klasskompisar blir utsatta och när även grannens altandörr hittas uppbruten tar Emil saken i sina egna händer. Han och hans kompisar i detektivbyrån tar sig an fallet och det dröjer inte länge förrän de har löst fallet. Dags för julefriden att komma tillbaka. Slutet gott, allting gott.

Det finns många böcker i serien om Emil Werns detektivbyrå. Tidigare har jag skrivit om Klasskassan och Silverskatten. Jag har även läst Lillebror försvunnen och Piratens ö. Dessa tänkte jag skriva om imorgon. Men förutom dessa böcker finns det många, många fler titlar (12 stycken tror jag). Även en pysselbok finns i serien. Så om man vill ha en bok i en serie där det finns många titlar att välja bland så är det här en bra julklappsbok. Likaså om man söker en spännande sträckläsarbok för barn mellan 6-9 år. Boken är lättläst och passar bra att läsa själv, men fungerar lika bra som högläsningsbok.

Dagens julklappstips – Vi gör efterrätt

vi-gor-efterrattPå sistone har det dykt upp många bra mat- och bakböcker för barn. Kanske har det stora intresset för matlagning och bakning hos oss vuxna smittat av sig till barnen. Johanna Westman har skrivit flera böcker om matlagning och bakning för barn och nu har hon precis kommit ut med en ny bok, nämligen Vi gör efterrätt. Förutom att skriva böcker så kan man också se Johanna Westman i teveprogrammet Gokväll och hon håller också i kockkurser för barn.

Vi gör efterrätt vänder sig till barn mellan 9-12 år och den fokuserar på desserter av olika slag. I boken finns efterrätter för både vardag och kalas. Allt ifrån vrålsnabba till lite mer pyssliga. Men alla är enkla att göra och tanken är att barnen ska kunna tillaga efterrätterna på egen hand. Boken har en ringpärm med tålig utsida, vilket passar perfekt i köket.

Recepten är indelade i olika kapitel, så som Choklad, Frukt & Bär, Gå på skattjakt i skafferiet, Pajer & Bakat samt Glass. Det finns massor av goda recept att ta del av, men också massor av goda tips och råd för nybörjaren i köket. Till många av recepten finns också förslag på varianter och andra smakkombinationer. Boken är fylld av läckra bilder och smarta illustrationer. Det är mycket färg och form, vilket barnen brukar uppskatta. Vi gör efterrätt är en jättefin bok för alla barn som är sugna att pyssla på i köket och bjuda kompisarna eller familjen på egengjorda smarriga efterrätter.

Dagens julklappstips – Brandkårsmysteriet

brandkarsmysterietIdag tänkte jag presentera en rolig och spännande bok som passar utmärkt till barn mellan 6-9 år. Brandkårsmysteriet är den 23:e (!) boken om LasseMajas detektivbyrå. Boken handlar om Lasse och Maja, kompisarna som driver en egen deckarbyrå där de löser mystiska fall som händer i deras hemstad Valleby.

Brandkårsmysteriet inleds med att ett sommarlugn vilar över Valleby. Lasse och Maja passar på att storstäda i sin deckarbyrå. Under en rast läser Lasse i tidningen om en serie mystiska bränder som härjar i staden. Det märkliga är att varje ställe som drabbats av bränderna hade nya brandvarnare och brandsläckare. Ännu konstigare är det att värdefulla saker försvunnit, men inte under själva branden, utan just när brandmännen varit där. Lasse och Maja får strunta i städningen och ta itu med bränderna innan de sprider sig som en löpeld.

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är uppskattade av barn som precis börjat i skolan. De passar lika bra som högläsningsböcker som att läsa själv. Böckerna ingår i kategorin Mer att läsa, vilket innebär att de inte vänder sig till de absoluta nybörjarläsarna, men att de fortfarande är lättlästa, med många illustrationer, stor text och mycket luft kring texten. Både pojkar och flickor uppskattar dessa böcker och böckerna är precis lagom spännande för målgruppen. Vill man ge bort en klurig och spännande bok i julklapp till barn i lågstadieåldern så är alltså Brandkårsmysteriet en superbra bok.

Dagens julklappstips – Madicken och Ronja

Att ge bort böcker som man själv tycker om att läsa brukar vara uppskattat som julklapp. Att ge bort böcker som man själv tyckte om som barn kan alltså bli riktigt uppskattade julklappar till barn i sin bekantskapskrets. Vissa böcker kanske känns omoderna och tråkiga att läsa idag. Andra böcker är tidlösa och fungerar utmärkt trots att de har många år på nacken. Till de mest populära klassikerna bland barnböcker hör förstås Astrid Lindgrens böcker. Hennes böcker kommer ofta i nytryck, vilket gör att de passar bra som julklappar och presenter. I år har två av Astrid Lindgrens böcker kommit i nya utgåvor, nämligen Madicken och Ronja Rövardotter.

Madicken vänder sig till barn mellan 6 och 9 år. Den handlar om Madicken som egentligen heter Margareta, men som kallade sig själv för Madicken när hon var liten och därefter har smeknamnet hängt med. Nu är Madicken sju år och hon bor med sin mamma, pappa och lillasyster Lisabet i ett stort rött hus invid en å. Madicken har många tokiga infall och tänker sällan efter innan hon handlar. En jätterolig och samtidigt charmig bok som passar utmärkt till högläsning.

Ronja Rövardotter vänder sig också till barn mellan 6 och 9 år. Det är en av Astrid Lindgrens mest kända sagoäventyr, en Romeo och Julia-saga om Ronja och Birk som är dotter respektive son till två rövarhövdingar som ständigt ligger i krig mot varandra. Barnen blir vänner, men deras vänskap hotas av släktfejden mellan ätterna. De tar sin tillflykt till den vilda naturen där de möter massor av varelser, så som Vildvittrorna och Rumpnissarna. Det blir en kamp för fred och rättvisa, mot ondska och dumhet, men till slut lockar Ronja och Birk fram det bästa hos de råbarkade rövarna. En spännande sträckläsarbok som också passar bra som högläsningsbok.

Båda dessa böcker kommer från Rabén & Sjögren och är utmärkta julklappar som varar hela jullovet.

madicken     ronja-rovardotter

Dagens julklappstips – Sweet food & photography

sweet-food-and-photographyLinda Lomelino har blivit en världsstjärna i sociala medier. Hon har fler än 100 000 följare på Instagram och därmed tillhör hon det absoluta toppskiktet vad gäller matfotografer. Med spritspåsen i ena handen och kameran i den andra har Linda Lomelino gjort sig känd som en av våra mest spännande receptmakare och matfotografer. Hon har tidigare gett ut två böcker och nu kommer hennes tredje som heter Sweet food & photography.

Sweet food & photography är en bok fylld med recept på kakor, tårtor, pajer, desserter och andra sötsaker. Recepten är kreativa och spännande, med klassiska smakkombinationer varvade med nya, oväntade. Här kan man bland annat ta del av recept på cheesecakebrownie med hallon, chokladtårta med kolapopcorn, banoffee pie, Äppel- och jordgubbspaj med kardemumma och mycket mera.Recepten är indelade i fem kapitel: Trädgårdsdrömmar, Höstskörd, Citrustoner, Smak av choklad samt Nötigt och kola.

Förutom alla goda och spännande recept finns det mycket annat matnyttigt i boken, så som tre informativa avsnitt om hur man bakar, dekorerar, stylar och fotograferar sina skapelser. Dessutom delar Linda med sig av sina egna erfarenheter för ett lyckat bak, men också vad som krävs för en lyckad fotografering. Det här är  alla mat- och bakbloggares bibel. Men självklart har man stor behållning av boken och alla dess recept även om man inte bloggar. En perfekt julklapp till alla som älskar att baka helt enkelt!

Dagens julklappstips – Smarta små

smarta-sma-upptacker-kroppenDagens julklappstips är en serie faktaböcker för de yngre barnen som heter Smarta Små. Hittills har det kommit tre delar i serien, nämligen Smarta små upptäcker naturen, Smarta små upptäcker skolan och den nyaste boken heter Smarta små upptäcker kroppen. Alla faktaböckerna är roliga, lekfulla, pedagogiska och intressanta med modern, snygg formgivning och med bidrag från några av Sveriges mest kända barnboksmakare.

Smarta Små upptäcker kroppen är en fullmatad bok som berättar enkelt och konkret om vad kroppen kan, om hur skelettet ser ut, varför det gör ont, vad en doft är, vad en smak är, hur det känns att vara kär och vad de olika kroppsdelarna heter. Vi får möta Klass 1 Rönnen och vi får läsa om Hedda som får ett syskon.

I boken bidrar bland annat Emma och Lisen Adbåge, Ulf Stark, Charlotte Ramel, Grethe Rottböll, Pernilla Stalfeldt och Björn Bergenholtz. Boken har 141 sidor och det är en stor blandning mellan texter, bilder, fakta, berättelser, tester, frågor och roliga tricks. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men även lite äldre barn uppskattar denna bok.

 

 

 

Dagens julklappstips – Vår släkthistoria

var-slakthistoria-dokumentara-din-familjs-historiaNär man får barn eller barnbarn blir ofta släkten viktigare än förr. Att anteckna och bevara släktminnen kan kännas viktigare än någonsin tidigare. Dessutom är det många som väljer att anteckna släktens historia och familjetraditioner för att man ska kunna dela med sig av informationen till barn och barnbarn, så att släktminnena får leva vidare i en ny generation. Men det kan vara svårt att ta sig tid och att strukturera allt. Därför kan det underlätta ifall man har en bok att anteckna alla minnen och fakta i.

Vår släkthistoria är en vacker och praktisk bok som är tänkt just att samla minnen och information om familjens och släktens historia. Den är indelad i sex kapitel: Släkthistoria, Barndomsminnen och tonårsdrömmar, Familjetraditioner, Högtider och ögonblick att minnas, Nästa generation samt Framtiden. I boken finns också nästan 100 frågor som hjälper en att berätta sin historia. Vid varje kapitel finns även sidor för fotografier liksom fickor där man kan stoppa ner tidningsartiklar, kartor, biobiljetter eller annat som man vill spara.

Vår släkthistoria är en jättefin bok att ge bort i present eller julklapp. Varför inte ge den till mor- eller farföräldrar som då får ett spännande projekt att teckna ner det de minns om släkten som sedan kan sparas till de nya generationerna. Eller varför inte ge bort den ifylld som present till barn eller barnbarn. Kan en gåva bli mer personlig och betydelsefull? Vår släkthistoria är utgiven av Ordalaget.

Dagens julklappstips – Pernillas julgodis

pernillas-julgodisDet kanske är lite sent att ge bort en bok om julgodis i julklapp. Men jag tror att den som får Pernillas julgodis lär uppskatta boken i alla fall. Dels så kommer det ju faktiskt en jul även nästa år och då gäller det att vara förberedd med recepten i näven och dels så är det faktiskt så att en hel del av dessa recept går bra att äta året om. Många av dem är helt enkelt för goda för att man ska behöva vänta ända tills nästa jul.

Pernilla Wahlgren har de senaste åren gett ut flera bakböcker, nämligen Pernillas jul, Pernillas praliner och så nu då Pernillas julgodis. I denna bok har Pernilla samlat alla sina bästa och väl beprövade recept på julens alla godsaker likväl som många andra söta favoriter. Boken är indelad i olika kapitel, så som Julens klassiker, Chokladigt, Barnsligt gott , Raw – Supergodis och Nyårslyxigt. Att ett kapitel ägnas åt raw godsaker känns nytt och helt rätt i tiden. Även vinnaren av Hela Sverige Bakar har ett kapitel med raw bakverk i sin bok, så det känns helt klart rätt.

I Pernillas julgodis finns julgodis som passar alla, såväl stora som små. Det finns klassiska och traditionella godsaker så som knäck, kola, fudge och mintkyssar – flera av dem dessutom i olika spännande varianter, men det finns också nya recept, kanske blivande klassiker. Eller vad sägs om Chokomoko med salt mandel, Noisettetoppar, Saffranstryffel med vit choklad, Pepparkaksboll Skumtomte Rocky Road, Geléhjärtan, Hollywoodgodis, Raw Knäck, Jordgubbskola och mycket annat. Längst bak i boken finns ett register så man enkelt hittar rätt bland alla godsaker.

Den här boken är helt enkelt ett eldorado för alla som älskar att baka och älskar julen. En perfekt present eller julklapp till den som vill få inspiration inför nästa års bakning.

Dagens julklappstips – Orka torka

Det finns en Facebookgrupp som heter Family Living – the true story. Gruppen bildades som en protest och motbild till idealet om det perfekta hemmet som annars sköljer över oss i tv-program, tidningar, Facebook, Instagram, bloggar och mäklarannonser. I Facebookgruppen började familjer visa upp hur det såg ut hemma hos dem i verkligheten. Bilder tagna från det verkliga livet. Med vardagens stök utan att försköna. Det är Lotta Sjöberg, serietecknare och illustratör från Stockholm, som driver Facebookgruppen, vilket hon gjort sedan 2009. År 2011 kom boken Family Living – den ostädade sanningen. Nu är uppföljaren här: Orka torka – Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story.

Orka torka är troligen det bästa heminredningsreportaget som någonsin funnits. Det verkligaste, roligaste och mänskligaste. I boken har människor med mod, humor och kreativitet fotat de stökigaste hörnen, de tillfälligaste lösningarna och de ärligaste detaljerna från sin vardag. Det är härligt befriande att se bilderna i boken. Balsam för själen. En tröst i vardagen. När man bläddrar i boken inser man att man inte är ensam om att inte orka upprätthålla hemmets fasader. Annars får man ständigt påminnelser om hur det borde vara, vad idealet är. Man ska vara en duktig husmor och hålla sitt hem i ett perfekt skick samtidigt som man fostrar välartade barn och självklart också gör karriär och förverkligar sig själv. Medlemmarna i Facebookgruppen har sett igenom det där och förstått att den där välpolerade ytan inte skänker lycka. Faktum är att det finns mycket annat som är viktigare och faktum är att man duger som man är. Även om det är lite stök i hörnen. Och det är en bra tanke som boken och Facebookgruppen förmedlar. En trösterik motvikt.

Boken är full av fotografier. Vissa har fyndig bildtext, men i andra fall får bilden tala för sig själv. Längst bak finns en text med historien om facebookgruppen och även saxade citat om vad gruppen betytt för en del av medlemmarna. Det här är alltså snarare en bok man bläddrar i än läser. Därför passar den en bred målgrupp. En perfekt present eller julklapp alltså, inte minst för småbarnsföräldrar. Bokens redaktör är Lotta Sjöberg och den är utgiven av bokförlaget Galago .

Dagens julklappstips – Det lilla huset på prärien

En sak som jag tycker är väldigt roligt när det gäller julklappar är att man kan ge bort sådana böcker som man själv tycker att mottagaren bara måste läsa. Dit kan höra klassiker likväl som böcker som man tror att hen skulle tycka om utifrån hans eller hennes personlighet, humor eller intresse. Dit hör också de böcker som tål att läsas om och om igen av nya generationer. Lilla huset på prärien är en sådan serie. Laura Ingals Wilders böcker om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet har älskats av flera generationer. Den andra boken i serien är också den mest kända och det är den boken som har fått namnge hela serien. Den första boken i serien heter Det lilla huset i Stora Skogen.

I Det lilla huset i Stora skogen  får vi möta Laura och hennes systrar för första gången. Då bor de i en liten grå timmerstuga. Där finns det inga andra hus, inga vägar, inga andra människor. Bara träd och vilda djur.

Det lilla huset på prärien börjar med att Laura och hennes familj bryter upp från det lilla stockhuset i skogen och beger sig till indianernas land. De färdas många dagar i sin tältvagn innan de finner en bra plats att bygga sitt nya hus på. Runt omkring ligger den oändliga prärien. Mer än en gång ser Laura och hennes syster Mary indianerna och om nätterna hör de vargarna tjuta.

När jag var liten läste jag hela serien Det lilla huset på prärien flera gånger. Det var så spännande att få ta del av Lauras vardagsliv som var så totalt olikt mitt eget. Böckerna är snabblästa, jag minns hur jag sträckläste dem. Nu har de två första böckerna i serien, Det lilla huset i Stora skogen och Det lilla huset på prärien, kommit i en jättefin nyutgåva hos Rabén & Sjögren. Jag längtar tills min äldsta dotter blir tillräckligt stor för att läsa dem. Vilket läsäventyr hon har att se fram emot. Böckerna i serien Det lilla huset på prärien är en bra julklapp till tjejer (och killar med för den delen) i åldern 9-12 år.

9789129688511_200_det-lilla-huset-i-stora-skogen_kartonnage     9789129692068_200_det-lilla-huset-pa-prarien_kartonnage